Houten dakkapel plaatsen?

Vergelijk offertes van specialisten & bespaar!

Houten dakkapel

Een houten dakkapel heeft een warme en authentieke uitstraling. Deze sfeer past goed bij klassieke én nieuwe woningen! Bovendien heeft hout een uitstekende levensduur en zijn reparaties eenvoudig uit te voeren. Benieuwd wat een houten dakkapel gaat kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende experts in uw regio. Vergelijk en kies zelf voor het beste aanbod!

Op deze pagina leest u meer over de voor- en nadelen van houten dakkapellen. U vindt hier informatie over de prijzen, de levensduur en de vele mogelijkheden van prefab- en traditionele houten dakkapellen.

 • Een houten dakkapel is geschikt voor maatwerk.
 • Beschadigingen bij een dakkapel van hout zijn eenvoudig te repareren.
 • Een houten dakkapel heeft een warme en natuurlijke uitstraling.
 • De levensduur van een houten dakkapel is gemiddeld wel 25 jaar!

Meer informatie over alles soorten dakkapellen.

Houten dakkapel kosten

De kosten van een houten dakkapel starten vanaf €3.500,-. Hierbij gaat het om een prefab houten dakkapel van 2,5 meter breed. Wilt u liever een traditionele houten dakkapel? Dan starten de prijzen vanaf €4.000,-.

Met een brede dakkapel is het ook mogelijk om twee slaapkamers uit te breiden. Kies dan voor een minimale breedte van 3 meter. De kosten voor een prefab houten dakkapel van 3 meter liggen rond de €4.000,-. Nog beter is een breedte van 4 of 5 meter, zo heeft u extra ruimte in beide kamers. Hiervoor liggen de prijzen rond de €5.000,- tot €5.600,-.

Wat kost een houten dakkapel in 2024?

Soort houten dakkapel Gemiddelde prijzen (incl. plaatsing)* Afmetingen**
Traditionele houten dakkapel (maatwerk) Vanaf €4.000,- 150cm hoog x 250cm breed
Prefab houten dakkapel Vanaf €3.500,- 150cm hoog x 250cm breed
Circa €4.000,- 150cm hoog x 300cm breed
Circa €5.000,- 150cm hoog x 400cm breed
Circa €5.600,- 150cm hoog x 500cm breed

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag daarom altijd gratis en vrijblijvend offertes aan.
** Dit is een voorbeeld afmeting. Uiteraard zijn er diverse afmetingen mogelijk.

Besparen op de prijs van een houten dakkapel?

Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot 40% op de kosten!

1. Geschikt voor maatwerk

Eén van de grootste voordelen van een dakkapel van hout, is dat deze geschikt is voor maatwerk. Dat betekent dat er heel veel mogelijk is, qua afmetingen, afwerking en qua kleur. Zo kiest u gemakkelijk voor een houten dakkapel die naadloos aansluit op de stijl van uw woning.

Wat is mogelijk?

Bij een traditionele dakkapel heeft u de keuze uit verschillende vormen en soorten daken: een schuin dak, een plat dak of een puntdak: alles is mogelijk. Daarnaast kunt u ook kiezen voor versieringen in de boeiboorden en zijwangen. Dit geeft het geheel een meer sierlijke uitstraling.

Ook qua kleur is er veel mogelijk. Bovendien is hout heel bewerkelijk, waardoor het mogelijk is een dakkapel van hout zelf van kleur te veranderen.

2. Eenvoudig te repareren

Houten dakkapellen zijn heel bewerkelijk. Een groot voordeel van hout is dat eventuele beschadigingen heel eenvoudig te repareren zijn. Beschadigingen die af en toe voorkomen zijn houtrot en stormschade. Zo komt het wel eens voor dat boeiboorden tijdens een flinke najaarsstorm beschadigd raken.

Hoe voert een vakman de reparatie uit?

Is er sprake van houtrot? Dan verwijdert hij dit eerst. Hij haalt al het houtrot weg, anders veroorzaakt het na de reparatie alsnog problemen. Daarna vult hij het beschadigde oppervlak op met een houtvuller. De plek wordt bijgeschilderd en er is niets meer van de beschadigingen te zien!

Video: Houten dakkapel

Bekijk in deze video de voordelen van een houten dakkapel!

3. Natuurlijke uitstraling

Een dakkapel met houtlook heeft een hele natuurlijke en warme uitstraling. Dit is voor veel mensen een groot voordeel. Als u in een klassieke woning woont met houten kozijnen, dan past de moderne uitstraling van kunststof hier niet goed bij. Kies dan voor een houten dakkapel met houten kozijnen.

Ook bij een moderne woning past de natuurlijke uitstraling van echt hout goed! De authentieke dakkapel zorgt dan voor een mooi contrast. In sommige gevallen bent u bovendien verplicht om te kiezen voor een houten constructie van de dakkapel. Bijvoorbeeld als u in een monumentaal pand woont of in een oud stadscentra.

Extra opties voor een houten dakkapel

Ook bij de houten afwerking van de dakkapel heeft u de keuze uit verschillende extra opties, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Met de extra opties die u kiest heeft u een grote invloed op het uiteindelijke comfort en genot dat u aan de houten dakkapel beleeft. Veel vakmannen bieden extra isolatie aan, waardoor u minder warmte verliest. Ook het plaatsen van zonwering of zonwerende beglazing draagt bij aan een hoger gebruikerscomfort, omdat dit de felle zonnestralen tegenhoudt.

Hieronder leest u welke opties er allemaal mogelijk zijn. Wilt u ook een houten dakkapel plaatsen? Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Buitenkant van dakkapel

Aan de buitenkant van de dakkapel heeft u uiteraard de keuze uit een plat of een schuin dak en kiest u zelf hoe breed de dakkapel wordt. Ook is het slim om bij een houten dakkapel isolatie te plaatsen en te kiezen voor isolerende beglazing.

Maar er zijn nog meer keuzemogelijkheden!

Welke kleur wilt u het houten dakkapel kozijn, de boeiboorden en de zijwangen geven? Welk hout voor de dakkapel? Kiest u voor eventuele extra versieringen? Een vakman geeft u een persoonlijk advies met betrekking tot alle opties, zo Wat betreft de houtsoort, vooral zware houtsoorten zijn geschikt. Western red cedar en Merbau worden veel gebruikt bij houten dakkapellen.

binnenkant dakkapel

Binnenkant van dakkapel

Ook aan de binnenkant zijn er meerdere opties. Laat u de binnenkant van de dakkapel afwerken door een vakman, dan is het onder meer mogelijk om wandschotten te plaatsen. Achter deze schotten creëert u extra opbergruimte, voor spullen die u uit het zicht wilt hebben. Het is ook mogelijk om vensterbanken te plaatsen en voor extra comfort is het slim te investeren in zonwerende beglazing of zonwering. Zonwering verhoogt bovendien de privacy en verduistert de kamer, waardoor u in alle rust kunt slapen.

Dit zijn de mogelijkheden bij de binnenafwerking:

 • Vensterbanken
 • Ventilatieroosters
 • Vliegenhor op maat
 • Elektrische rolluiken of screens
 • Zonwerende beglazing

Welk hout voor de dakkapel?

Eén van de keuzes die u moet nemen, is de keuze voor de houtsoort. Welk hout kiest u voor de dakkapel? Er zijn verschillende houtsoorten geschikt. Het is aan te raden te kiezen voor een houtsoort met duurzaamheidsklasse 1 of 2. Deze houtsoorten zijn goed bestand tegen de invloeden van buitenaf. Deze hebben de langste levensduur en vereisen het minste onderhoud.

Deze houtsoorten zijn mogelijk:

 • Meranti: dit is een tropisch hardhout met een typerende roodbruine kleur. Kies wel voor Meranti hout met duurzaamheidsklasse 2 voor een optimale levensduur.
 • Red cedar: cedarhout is afkomstig uit Noord Amerika en is verkrijgbaar in veel kleuren tussen lichtgeel en roodbruin. Het is van nature erg duurzaam en zit in duurzaamheidsklasse 2.
 • Merbau: dit is één van de duurdere houtsoorten, maar door de hoge duurzaamheidsklasse (1-2) bent u ook verzekerd van een lange levensduur. Merbau heeft een kleurenvariatie van geel tot oranjebruin.

Houten dakkapel of kunststof?

Twijfelt u tussen een houten- of kunststof dakkapel? Beide materialen hebben zo hun eigen voor en nadelen. Het voordeel van kunststof is dat dit maar weinig onderhoud nodig heeft. Maar daar staat tegenover dat beschadigingen lastig te herstellen zijn en u de kleur niet kunt aanpassen.

Een houten dakkapel vereist meer onderhoud, het onderhoud van een houten dakkapel bestaat voornamelijk uit het schoonmaken en schilderen van de buitenkant. Een groot voordeel hiervan is weer dat u de kleur wél gemakkelijk kunt aanpassen. Ook zijn beschadigingen eenvoudig te herstellen. Toch kiezen de meeste mensen uiteindelijk voor een echte houten dakkapel vanwege de authentieke en warme uitstraling.

houten dakkapel

Houten dakkapel met kunststof afwerking

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een houten dakkapel met een kunststoffen afwerking. Dit is bijvoorbeeld het geval bij kunststoffen dakkapellen op maat: de basisconstructie bestaat uit hout en de buitenkant is afgewerkt met kunststoffen beplating. De houten basisconstructie maakt het mogelijk om te kiezen voor een unieke vorm, breedte of hoogte. De kunststof zorgt daarnaast voor een uitstekende isolatie en heeft maar weinig onderhoud nodig.

Hoe werkt het plaatsen van een houten dakkapel?

Laat u een prefab houten dakkapel plaatsen? Deze is vaak al in één dag geplaatst. De vakmannen maken ’s ochtends een uitsparing in het dak. Rond het middaguur arriveert de kraan die de prefab houten dakkapel het dak op tilt.

Wilt u de houten dakkapel zelf bouwen?

Dan raden we aan te kiezen voor een bouwpakket. U krijgt alle onderdelen die u ter plekke als een puzzel in elkaar zet. Zorg wel voor de juiste benodigdheden en materialen, zodat u zeker weet dat er geen valgevaar is.

Lees hier meer over de montage van een dakkapel.

Vergunning nodig?

Plaatst u een houten dakkapel op de achterkant van uw huis? In veel gevallen kan dit vergunningsvrij, mits u zich aan de voorschriften houdt. Dit betekent een hoogte van maximaal 1,75m en minimaal 0,5m van de zijkanten van het dak verwijderd.

Voor een dakkapel aan de voorkant heeft u meestal wel een vergunning nodig. Dien de vergunningsaanvraag op tijd in, want voordat u een vergunning krijgt bent u al snel 8 tot 14 weken verder. Kijk voor meer informatie op omgevingsloket.nl

vakman houten dakkapel

Houten dakkapel? Gratis offertes vergelijken!

Besparen op uw houten dakkapel? Door gratis offertes te vergelijken vindt u snel en eenvoudig de vakman met het beste aanbod. Zo bespaart u al snel tot wel 40% op de kosten!

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Start direct met vergelijken. Geen zorgen: deze aanvraag is gratis en vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast en kiest zelf de vakman die het beste bij u past!