soorten dakkapellen

Soorten dakkapellen

Er zijn veel verschillende soorten dakkapellen, maar welk model past bij uw woning? En wat voor type voldoet aan uw wensen? Welke soorten dakkapellen er zijn, wordt hieronder uitgelegd. Een dakkapel aanschaffen en laten plaatsen is een investering die u niet iedere dag doet. Het is daarom belangrijk om u er vooraf in te verdiepen. Dit doet u door verschillende offertes met elkaar te vergelijken en op basis daarvan uw keuze te maken.

Modellen

Wanneer u een dakkapel wilt plaatsen zijn er verschillende soorten waar u uit kunt kiezen. U baseert uw keuze op uw eigen wensen en op wat voor woning u heeft. Er zijn vier soorten dakkapellen die vaak voorkomen:

  • Plat dak
  • Hellend dak
  • Puntdak
  • Rieten dak

Onderstaand meer informatie over de bovengenoemde soorten dakkapellen.

Gratis offertes vergelijken

U ontvangt maximaal 5 offertesIs de woning in bezit? (*)

Gewenst model dakkapel (*)

Materiaalkeuze (*)Omschrijving opdracht (*)


dakkapel plat dak

Dakkapel met plat dak

Dit is het meest voorkomende type dat gebruikt wordt, omdat deze vaak vergunningsvrij geplaatst wordt. Hierdoor bespaart u tijd en geld. Dakkapellen met een plat dak beschikken over een voordelige constructie die binnen een dag geplaatst kan worden en zijn relatief gezien goedkoop. Dit type geeft ook nog eens een optimale ruimtewinst in verhouding tot de investering en is op bijna alle daken te plaatsen. Het nadeel is wel dat dit model regelmatig onderhoud nodig heeft. Wanneer u een dakkapel eenvoudig én zonder vergunning wilt plaatsen is deze variant de juiste keuze.

dakkapel hellend dak

Dakkapel met hellend dak

Bij dakkapellen met een hellend dak ligt de bovenrand vrij hoog op uw dak. Omdat het dakvlak schuin afloopt naar beneden, loopt het vloeiend over in de rest van het dak. Het plaatsen van een dakkapel met een hellend dak is meer werk, omdat het gat in het dak groter is dan normaal. De afvoer van regenwater is daarbij wel beter dan bij een plat dak. Ook heeft een hellend dak een langere levensduur en is het goed te onderhouden. Helaas heeft u wel een vergunning nodig en is het plaatsen van dit type alleen mogelijk bij de juiste hellingshoek. Dit is de juiste keuze voor u als u een dakkapel wilt die weinig onderhoud heeft en vloeiend doorloopt op uw dak.

dakkapel puntdak

Dakkapel met puntdak

Dit model wordt ook wel zadeldak genoemd en geeft uw huis een karakteristieke uitstraling. Een puntdakkapel wordt vaak op oudere woningen geplaatst, maar kan uiteraard ook op een nieuwbouw huis geplaatst worden. Het is bij dit type mogelijk om de dakpannen van uw dak opnieuw te gebruiken, zodat het dak vloeiend overloopt in de kapel. U creëert daarbij meer licht en ruimte, waardoor de waarde van uw woning stijgt. Om een puntdakkapel te plaatsen, heeft u echter wel een vergunning nodig, wat ervoor kan zorgen dat u vertraging oploopt bij het plaatsen. Als u op zoek bent naar een dakkapel met karakter en u geen problemen heeft met een aanvragen van een vergunning is deze variant de juiste keuze.

rieten-dakkapel

Dakkapel met rieten dak

Om uw dakkapel een landelijke uitstraling te geven, kiest u voor een variant met een rieten dak. Riet is een volledig natuurlijk materiaal en geeft uw dakkapel een uniek uiterlijk. Een rieten dakkapel zorgt voor meer ruimte, licht, en past bij de rest van uw woning. Er is wel een bepaalde hellingshoek nodig om dit type te kunnen plaatsen. Daarnaast heeft u vaak een vergunning nodig en liggen de kosten hoger dan bij de andere modellen. U kiest dit type wanneer u uw huis graag een landelijke uitstraling wilt geven en u het geen probleem vindt om een vergunning aan te vragen.

Materiaal

Er zijn verschillende soorten dakkapellen en verschillende soorten materialen. Welk materiaal u kiest hangt af van uw wensen. Heeft u veel of weinig geld te besteden? En hoeveel werk wilt u hebben aan het onderhoud? Allemaal vragen waar u rekening mee dient te houden. U kiest tussen de volgende drie materialen: hout, kunststof en polyester.

Houten dakkapel

Houten dakkapellen zorgen voor sfeer, geven uw woning karakter en zorgen voor een authentieke uitstraling. Daarbij is dit model ideaal voor maatwerk en is het eenvoudig te repareren als het kapot gaat. Hout is gemakkelijk te onderhouden en kan snel geplaatst worden. Hout heeft echter wel een kortere levensduur en isoleert minder goed.

Kunststof dakkapel

Wanneer u een onderhoudsvrije dakkapel zoekt, is een kunststof dakkapel de juiste keuze voor u. Dit type heeft een uiterst goede geluids- en warmte isolatie, heeft een lange levensduur en de kleur is daarentegen ook nog eens weerbestendig. Kunststof is wel een stuk duurder dan hout en is moeilijker te repareren.

Dakkapel van polyester

Net als kunststof dakkapellen is een variant van polyester ook onderhoudsvrij. Het verschil is dat deze dakkapel uit één stuk gemaakt wordt en dus naadloos is. Polyester is een sterk materiaal, isoleert goed en is erg duurzaam. Daarbij kan het binnen één dag geplaatst worden. Polyester is ook behoorlijk aan de prijs en als de dakkapel stuk gaat is er speciaal materiaal nodig om het te laten repareren.

prefab dakkapel

Bouwwijze

Een dakkapel laten plaatsen kan op twee manieren: als prefab of traditioneel gebouwd. Prefab wordt kant en klaar afgeleverd, heeft standaardafmetingen en kan binnen 1 dag geplaatst worden. Daarnaast is de kwaliteit uitstekend en is ’t vaak goedkoper dan een die op maat gemaakt wordt. Echter past een prefab niet op ieder dak. Een traditioneel gebouwde kapel wordt daarentegen speciaal op maat gemaakt voor uw dak. Dit zorgt ervoor dat het op ieder dak past. Ook bepaalt u zelf hoe de kapel eruit komt te zien: er is dus veel keuzevrijheid en aandacht voor details. Wel duurt de plaatsing lang en is het vaak duurder dan prefab.

Prijzen dakkapellen

De kosten voor het plaatsen van een dakkapel kunnen erg verschillen. Dit ligt aan de afmeting, de aankleding en het soort materiaal dat gebruikt wordt. Zo is bijvoorbeeld een houten dakkapel vaak goedkoper dan een kunststof of polyester variant. Daartegenover staat wel dat kunststof en polyester langer meegaan dan hout. In de tabel hieronder vindt u een indicatie van de gemiddelde prijzen van dakkapellen.

Wat kost een dakkapel?

Type dakkapelPrijs prefab dakkapel (incl. plaatsing)*Prijs dakkapel op maat (incl. plaatsing)*Afmeting?
Kunststof dakkapelVanaf €3.750,-Vanaf €4.750,-150cm hoog x 250cm breed
Polyester dakkapelVanaf €4.250,-Niet van toepassing. Polyester is altijd prefab.150cm hoog x 250cm breed
Zinken dakkapelVanaf €4.500,-Prijzen op aanvraag.150cm hoog x 250cm breed
Houten dakkapelVanaf €3.500,-Vanaf €4.000,-150cm hoog x 250cm breed

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag daarom altijd gratis en vrijblijvend offertes aan.

dakkapel offerte

Besparen? Vergelijk offertes.

Benieuwd naar de prijzen van de verschillende soorten dakkapellen? Vraag gratis offertes aan en bespaar geld! Wij brengen u in contact met verschillende leveranciers die u graag willen helpen bij het plaatsen van een dakkapel. Profiteer van goede prijzen en producten van hoogwaardige kwaliteit.