Dakkapel plaatsen?

Vergelijk offertes van specialisten & bespaar!

Soorten dakkapellen

Er zijn veel verschillende soorten dakkapellen, maar welk model past bij uw woning? En wat voor type voldoet aan uw wensen Een dakkapel aanschaffen en laten plaatsen is een investering die u niet iedere dag doet. Het is daarom belangrijk om u er vooraf in te verdiepen. Benieuwd wat verschillende soorten dakkapellen kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere vakmannen in uw regio, zo krijgt u een duidelijk beeld van de prijzen van verschillende dakkapel soorten.

Op deze pagina vindt u meer informatie over verschillende dakkapel soorten: u leest meer over de dakkapel kosten en vindt hier informatie over de keuzes die u kunt maken.

Welke soorten dakkapellen zijn er?

Wanneer u een dakkapel wilt plaatsen zijn er verschillende soorten waar u uit kunt kiezen. U baseert uw keuze op uw eigen wensen en op wat voor woning u heeft. Welke soorten dakkapellen zijn er?

Er zijn vier soorten dakkapellen die vaak voorkomen:

  • Plat dak
  • Hellend dak
  • Puntdak
  • Rieten dak

Daarnaast is er ook volop keuze uit verschillende materialen. Zo kiest u gemakkelijk een materiaal dat goed bij uw huis past qua uitstraling én voldoet aan uw persoonlijke voorkeuren. De verschillende dakkapel soorten zijn onder meer kunststof, hout, polyester en zink.

Onderstaand meer informatie over de bovengenoemde soorten dakkapellen.

Dakkapel met plat dak

Dit is het meest voorkomende type dat gebruikt wordt, omdat deze vaak vergunningsvrij geplaatst wordt. Hierdoor bespaart u tijd en geld. Dakkapellen met een plat dak beschikken over een voordelige constructie die binnen een dag geplaatst kan worden en zijn relatief gezien goedkoop. Dit type geeft ook nog eens een optimale ruimtewinst in verhouding tot de investering en is op bijna alle daken te plaatsen. Het nadeel is wel dat dit model regelmatig onderhoud nodig heeft. Wanneer u een dakkapel eenvoudig én zonder vergunning wilt plaatsen is deze variant de juiste keuze.

soorten dakkapellen

Dakkapel met schuin dak

Bij een dakkapel met een schuin dak ligt de bovenrand vrij hoog op uw dak. Omdat het dakvlak schuin afloopt naar beneden, loopt het vloeiend over in de rest van het dak. Het plaatsen van een dakkapel met een hellend dak is meer werk, omdat het gat in het dak groter is dan normaal. De afvoer van regenwater is daarbij wel beter dan bij een plat dak. Ook heeft een hellend dak een langere levensduur en is het goed te onderhouden. Helaas heeft u wel een vergunning nodig en is het plaatsen van dit type alleen mogelijk bij de juiste hellingshoek. Dit is de juiste keuze voor u als u een dakkapel wilt die weinig onderhoud heeft en vloeiend doorloopt op uw dak.

Dakkapel met puntdak

Dit model wordt ook wel zadeldak genoemd en geeft uw huis een karakteristieke uitstraling. Een puntdakkapel wordt vaak op oudere woningen geplaatst, maar kan uiteraard ook op een nieuwbouw huis geplaatst worden. Het is bij dit type mogelijk om de dakpannen van uw dak opnieuw te gebruiken, zodat het dak vloeiend overloopt in de kapel. U creëert daarbij meer licht en ruimte, waardoor de waarde van uw woning stijgt. Om een puntdakkapel te plaatsen, heeft u echter wel een vergunning nodig, wat ervoor kan zorgen dat u vertraging oploopt bij het plaatsen. Als u op zoek bent naar een dakkapel met karakter en u geen problemen heeft met een aanvragen van een vergunning is deze variant de juiste keuze.

Dakkapel met rieten dak

Om uw dakkapel een landelijk uiterlijk te geven, kiest u voor een variant met een rieten dak. Riet is een volledig natuurlijk materiaal en geeft uw dakkapel een uniek uiterlijk. Een rieten dakkapel zorgt voor meer ruimte, licht, en past bij de rest van uw woning. Er is wel een bepaalde hellingshoek nodig om dit type te kunnen plaatsen. Daarnaast heeft u vaak een vergunning nodig en liggen de kosten hoger dan bij de andere modellen. U kiest dit type wanneer u uw huis graag een landelijke uitstraling wilt geven en u het geen probleem vindt om een vergunning aan te vragen.

Soorten dakbedekking voor dakkapel

U heeft ook keuzes in de dakbedekking van uw dakkapel. Bij een plat dak is vooral EPDM en bitumen populair. Toch is dit niet de enige optie. Steeds vaker zien we dakkapellen met een polyester dakbedekking. Doordat er geen naden zijn is er geen kans op lekkages. Bovendien vereist polyester nog minder onderhoud dan bitumen of EPDM. Heeft u een dakkapel met een schuin dak, dan bestaat de dakbedekking uit dezelfde dakpannen als op de rest van het dakoppervlak.

Dakkapel met balkon

Wist u dat het ook mogelijk is een dakkapel met plafond te plaatsen? Eén van de mogelijkheden is een dakkapel met een frans balkon. Hierbij opent u de deuren en geniet u volop van frisse lucht en het warme zonnetje.

Het is ook mogelijk om een dakkapel met een regulier balkon te plaatsen. Hierop is voldoende ruimte om te kunnen zitten. Dakkapellen met een balkon zijn alleen mogelijk bij maatwerk dakkapellen.

Nokverhogende dakkapel

Een nokverhogende dakkapel wordt op de nok van het dak geplaatst.

Er zijn twee mogelijkheden:

  • Eenzijdige nokverhoging. In dit geval is er sprake van een verlegde nok. Hierbij verhogen vakmannen de nok en één zijde van het dak.
  • Tweezijdige nokverhoging. Bij een dubbele nokverhoging verhogen de vakmannen beide zijden van het dak voor nog meer licht en ruimte op zolder.

Video: Dakkapel plaatsen

Bekijk in deze timelapse video hoe een dakkapel wordt geplaatst!

Meer prijsinformatie over een specifieke soort dakkapel?

Vraag gratis offertes aan en kies zelf voor de vakman met het beste aanbod.

Dakkapel: soorten materialen

Er zijn verschillende soorten dakkapellen en verschillende soorten materialen. Welk materiaal u kiest hangt af van uw wensen. Heeft u veel of weinig geld te besteden? En hoeveel werk wilt u hebben aan het onderhoud? Allemaal vragen waar u rekening mee dient te houden. U kiest tussen de volgende drie materialen: hout, kunststof en polyester.

Houten dakkapel

Houten dakkapellen zorgen voor sfeer, geven uw woning karakter en zorgen voor een authentieke uitstraling. Daarbij is dit model ideaal voor maatwerk en is het eenvoudig te repareren als het kapot gaat. Wel is het belangrijk om te onthouden dat hout meer onderhoud nodig heeft dan andere materialen. Hierdoor bent u in de loop der jaren wel meer onderhoudskosten mee.

Gemiddeld genomen gaat een houten dakkapel tot 25 jaar mee. Met goed onderhoud is het ook mogelijk om deze levensduur te verlengen. Daarnaast heeft hout een isolatiewaarde van ongeveer 2,4 W/m²K. Hoe lager dit getal hoe beter. Het is bij een houten dakkapel slim om te investeren in extra isolatie. De prijzen voor een prefab houten dakkapel starten rond de €3.500,-. Voor maatwerk starten de prijzen vanaf €4.000,-.

soorten materialen hout

Kunststof dakkapel

Wanneer u een onderhoudsvriendelijke dakkapel zoekt, is een kunststof dakkapel de juiste keuze voor u. Dit type heeft een uiterst goede geluids- en warmte-isolatie (kunststof heeft een gemiddelde isolatiewaarde van 1 tot 2 W/m²K), heeft een lange levensduur en de kleur is daarentegen ook nog eens weerbestendig.

Een dakkapel van kunststof gaat ongeveer 50 jaar lang mee. U hoeft niet veel onderhoud uit te voeren om deze levensduur te bereiken. Het is voldoende om de dakkapel eens per jaar te reinigen met een milde sop en een zachte doen. De prijzen voor kunststof dakkapellen starten rond de €3.750,-. Wilt u een dakkapel op maat dan starten de prijzen vanaf €4.750,-.

Dakkapel van polyester

Net als kunststof dakkapellen is een variant van polyester ook onderhoudsvrij. Het verschil is dat deze dakkapel uit één stuk gemaakt wordt en dus naadloos is. Polyester is een sterk materiaal, isoleert goed en is erg duurzaam. Daarbij kan het binnen één dag geplaatst worden. Polyester is ook behoorlijk aan de prijs en als de dakkapel stuk gaat is er speciaal materiaal nodig om het te laten repareren.

Bij polyester dakkapellen kunt u uitgaan van een gemiddelde levensduur van 50 jaar. Houd er rekening mee dat dakkapellen van polyester alleen prefab geplaatst worden. Hieraan zit een nadeel: het is namelijk niet geschikt voor elke dakhelling. Vraag uw vakman of een polyester dakkapel voor u een optie is. De prijzen voor een prefab dakkapel van polyester starten de kosten rond de €4.250,-.

Zinken dakkapel

Een zinken dakkapel bestaat uit een houten constructie en een zinken afwerking. In tegenstelling tot kunststof, is zink écht onderhoudsvrij. Het is goed bestand tegen de verschillende weersomstandigheden. U hoeft dit niet te reinigen om de lange levensduur van 50 tot 80 jaar te behalen. Zink is robuust en heeft een hele moderne uitstraling. De prijzen voor een prefab dakkapel van zink starten rond de €4.500,-.

Besparen op de kosten van dakkapellen?

Vergelijk gratis offertes en vind eenvoudig en snel een vakman bij u in de buurt!

Soorten dakkapellen: bouwwijze

Een dakkapel laten plaatsen kan op twee manieren: als prefab of traditioneel gebouwd. Prefab wordt kant en klaar afgeleverd, heeft standaardafmetingen en kan binnen 1 dag geplaatst worden. Daarnaast is de kwaliteit uitstekend en is ’t vaak goedkoper dan een die op maat gemaakt wordt. Echter past een prefab niet op ieder dak. Een traditioneel gebouwde kapel wordt daarentegen speciaal op maat gemaakt voor uw dak. Dit zorgt ervoor dat het op ieder dak past. Ook bepaalt u zelf hoe de kapel eruit komt te zien: er is dus veel keuzevrijheid en aandacht voor details. Wel duurt de plaatsing lang en is het vaak duurder dan prefab.

Prefab dakkapellen

Prefab dakkapellen zijn vooraf gefabriceerd. Dit maakt het plaatsingsproces heel eenvoudig: een kraan tilt de dakkapel het dak op en de vakmannen maken het vast. Het is dus zeker mogelijk om een prefab dakkapel in 1 dag te plaatsen. Het grote voordeel van dit eenvoudige plaatsingproces is dat de kosten voor prefab soorten dakkapellen ook een stuk lager liggen!

bouwwijze soorten dakkapellen

Dakkapellen op maat

Wilt u iets meer inspraak in de uitstraling van uw dakkapel, dan is een dakkapel op maat de beste optie. Hierbij kunt u kiezen voor een dakkapel met een schuin dak, een puntdak of zelfs een ronde dakkapel! Bij dakkapellen op maat worden de constructies ter plekke opgebouwd. Hierdoor neemt de plaatsing meer tijd in beslag, gemiddeld twee tot drie dagen.

Prijzen van dakkapellen

Wat kost een dakkapel? De diverse soorten dakkapellen hebben elk hun eigen prijs. Kunststof dakkapellen worden geplaatst vanaf €3.750,-. Bij maatwerk start de prijs vanaf €4.750,-. Houten dakkapel soorten zijn iets goedkoper. Voor prefab starten de prijzen rond de €3.500,- en de prijzen van maatwerk dakkapellen beginnen rond de €4.000,-.

De kosten voor het plaatsen van een dakkapel kunnen erg verschillen. Dit ligt aan de afmeting, de aankleding en het soort materiaal dat gebruikt wordt. Daartegenover staat wel dat kunststof en polyester langer meegaan dan hout. In de tabel hieronder vindt u een indicatie van de gemiddelde prijzen van dakkapellen.

Wat kost een dakkapel in 2024?

Type dakkapel Prijs prefab dakkapel (incl. plaatsing)* Prijs dakkapel op maat (incl. plaatsing)* Afmeting?
Kunststof dakkapel Vanaf €3.750,- Vanaf €4.750,- 150cm hoog x 250cm breed
Polyester dakkapel Vanaf €4.250,- Niet van toepassing. Polyester is altijd prefab. 150cm hoog x 250cm breed
Zinken dakkapel Vanaf €4.500,- Prijzen op aanvraag. 150cm hoog x 250cm breed
Houten dakkapel Vanaf €3.500,- Vanaf €4.000,- 150cm hoog x 250cm breed

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag daarom altijd gratis en vrijblijvend offertes aan.

specialist soorten dakkapellen

Besparen op dakkapellen? Gratis offertes vergelijken!

Benieuwd welke dakkapel soorten geschikt zijn voor uw dakoppervlak? Of wilt u graag weten wat de verschillende soorten dakkapellen kosten?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk scherp geprijsde offertes van experts in uw regio. Kies zelf de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de totale kosten. Deze offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast.