Isolatiewaarde kunststof kozijnen weten?

Vergelijk offertes van kunststof kozijnen & bespaar!

Isolatiewaarde kunststof kozijnen

De isolatiewaarde van kunststof kozijnen is heel hoog. Dat betekent dat u dankzij de isolatie van kunststof kozijnen kunt besparen op de energiekosten! Hiermee verdient u de investering in het plaatsen van kunststof raamkozijnen vanzelf weer terug. Op zoek naar een vakman?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere specialisten in de regio. Vergelijk de prijzen en kies de expert met het beste aanbod. Zo bent u verzekerd van een eerlijke prijs en bespaart u bovendien tot wel 40% op de kosten!

Op deze pagina leest u meer over de isolatiewaarde van kunststof kozijnen. Hoe goed is de isolatie van kunststof kozijnen? U leest hier ook welke factoren invloed hebben op de isolatiewaarde van kunststof kozijnen, zoals de beglazing.

Wat is de u-waarde van kunststof kozijnen?

De u-waarde van kunststof kozijnen ligt rond de 1 tot 2 W/m²K. Wat betekent dit? De u-waarde is de ‘warmtedoorgangscoëfficiënt’. De u-waarde geeft het warmteverlies van de kozijnen aan per m², per temperatuurverschil tussen de beide kanten.

Hoe lager de u-waarde, des te beter de isolatie van kunststof kozijnen.

Met een u-waarde van 1 tot 2 W/m²K isoleert kunststof dus uitstekend! Beter dan bijvoorbeeld hout, dat een u-waarde van 2,4 W/m²K heeft. Zeker omdat er in het Bouwbesluit is vastgesteld dat raamkozijnen moeten voldoen aan een minimale u-waarde van 4,2 W/m²K. Het is wel belangrijk om te onthouden dat ongeveer 15% van de warmte verloren gaat via het glas in uw kunststof kozijnen. Het is dus slim om ook over de beglazing na te denken.

R-waarde van kunststof

De r-waarde, ook wel de rc-waarde genoemd, geeft juist de warmteweerstand van een materiaal of constructie aan. Bij de r-waarde gaat het om de warmteweerstand van een materiaal, terwijl het bij de rc-waarde juist gaat om de warmteweerstand van een complete constructie, zoals de hele gevel.

Wat is de r-waarde van kunststof kozijnen?

De r-waarde van isoleren kunststof kozijnen is lastig te benoemen. Dat komt omdat de r-waardeafhankelijk is van veel factoren, zoals de kwaliteit van het kozijn zelf en de glassoort die u kiest. Kiest u isolatieglas dan is de r-waarde beter uit dan wanneer u kiest voor standaard dubbel glas.

In dit geval geldt: hoe hoger de r-waarde, des te beter de isolatiewaarde van kunststof kozijnen.

isolatiewaarde kunststof kozijnen

Isolatiewaarde verschilt per type kunststof kozijn

Laat u isolerende kunststof kozijnen plaatsen? Het is belangrijk om te onthouden dat het ene kozijn het andere niet is. Er zijn namelijk verschillende profielen verkrijgbaar. Een kunststof kozijn bestaat standaard uit verschillende kamers, deze zorgen voor een goede isolatiewaarde.

Bij goede isolerende kunststof kozijnen is in het profiel van het kozijn extra isolatie aangebracht. Er zijn verschillende gradaties hierin.

In het meest optimale geval bestaat het profiel van uw kozijn uit een:

  • Stalen versterking: stalen spijlen in het midden van het kozijn.
  • Binnen- en buitenaanslagdichting: een elastische afdichting die eventueel water afvoert.
  • EPDM glasdichting: een rubberen profiel om de beglazing heen die wind- en kou weert.
De prijzen van isolerende kozijnen kunnen verschillen. Over het algemeen geldt: hoe hoger de isolatiewaarde van de kunststof kozijnen, des te hoger de prijs.

Besparen op de stookkosten met kunststof kozijnen?

Vind eenvoudig en snel de vakman met het beste aanbod en bespaar tot 40%!

Isolatie van het glas in de kunststof kozijnen

Ongeveer 15% van de warmte gaat verloren via de beglazing. Het is dus belangrijk om naast te investeren in kozijnen met een hoge isolatiewaarde, ook te denken aan de glassoort die u hierbij gebruikt. In veel gevallen heeft HR++ glas de beste prijs-kwaliteitverhouding. Dit heeft een gemiddelde u-waarde van 1 tot 1,2 W/m²K. Ten opzichte van enkel glas bespaart u hiermee jaarlijks tot ongeveer 23 m³ gas per m²!

Zijn er andere mogelijkheden?

Natuurlijk kunt u ook kiezen voor HR+ of HR glas. Deze hebben een lagere u-waarde, waardoor u geen recht op een subsidie hebt. Een andere mogelijkheid is investeren in isolerende kozijnen met triple glas: dit heeft een u-waarde van ongeveer 0,5 tot 0,9 W/m²K.

Isolerende kunststof kozijnen met triple glas

Isolerende kunststof kozijnen met triple glas zijn ook een goede keuze. Deze isoleren nog beter dan kozijnen met HR++ beglazing. De u-waarde ligt rond de 0,5 tot 0,9 W/m²K. Dit zorgt voor een gemiddelde besparing van 30 m³ gas per m² ten opzichte van enkel glas.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat triple glas hoge kosten met zich meebrengt. Allereerst is triple glas zelf een stuk duurder dan HR++ glas. Daarnaast heeft u ook een duurder kozijn nodig, omdat standaard kozijnen niet breed genoeg zijn. Twijfelt u of triple glas voor u de beste keuze is? Vraag dan een persoonlijk advies aan een kozijnspecialist.

isolatiewaarde kunststof kozijn

Wat is de isolatiewaarde vergeleken met aluminium en hout?

De isolatiewaarde van kunststof kozijnen ligt hoger dan de isolatie van houten kozijnen. Een kozijn van hout heeft een gemiddelde u-waarde van 2,4 W/m²K. Dit isoleert dus iets minder goed dan kunststof dat een u-waarde heeft van 1-2 W/m²K.

Aluminium kozijnen zijn alleen een geschikte optie als deze beschikken over een koudebrug onderbreking in het profiel. Zonder onderbreking ligt de u-waarde gemiddeld rond de 6 W/m²K. Mét onderbreking hebben aluminium kozijnen een uitstekende isolatiewaarde: ongeveer 1,8 tot 2,7 W/m²K. Onthoud hierbij wel dat aluminium kozijnen doorgaans een veel hogere prijs hebben dan kunststof kozijnen.

Kunststof kozijnen en geluidisolatie?

Kunststof kozijnen worden veel geplaatst vanwege hun goede thermische isolatie. Maar daarnaast bieden de raamkozijnen ook een hele goede geluidsisolatie. Plaats kunststof kozijnen en geluid van buiten wordt goed gedempt en tegengehouden!

Als het om kunststof kozijnen gaat zijn er zes verschillende geluidsklassen. Welke klasse u nodig hebt, is afhankelijk van de geluidsoverlast. Tot 50 decibel is klasse 1 voldoende. Tussen de 56 tot 60 decibel zult u moeten kiezen voor een kozijn in klasse 3 en voor het isoleren van meer dan 70 decibel heeft u klasse 6 nodig.

Handig! Meer informatie over:
Prijzen voor kunststof kozijnen
Goede merken voor een kunststof kozijn

Andere manieren van isoleren

Naast het isoleren van uw woning met kunststof kozijnen, zijn er nog talloze andere manieren om uw woning te isoleren. Goede isolatie zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat en dat u minder hoeft te stoken om uw woning op temperatuur te houden. Zo bespaard u al snel tot wel honderden euro’s per jaar op uw energierkening, draagt u bij aan een duurzamere wereld en zit u er warm en comfortabel bij. U kunt kiezen uit de volgende isolatiemethodes:

  • Dakisolatie
  • Gevelsiolatie, muurisolatie en/ of spouwmuurisolatie
  • Vloer en/ of kruipruimte isolatie

Wilt u meer lezen over de verschillende isolatiemethodes en de prijzen? Via deze isolatiegids ontdekt u alles wat u wilt weten.

vakman isolatiewaarde kunststof kozijnen

Besparen op de kunststof kozijnen? Gratis offertes vergelijken!

Wilt u kunststof kozijnen plaatsen en besparen op de kosten? Schakel een vakman in zodat u zeker weet dat uw kozijn, geïsoleerde schuifpui of deurkozijn snel en efficiënt geplaatst is. Op zoek naar een specialist?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk de prijzen van meerdere specialisten, zodat u zelf kiest welke expert u inschakelt. Zo bespaart u tot wel 40% op de kosten! De offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend, dus u zit helemaal nergens aan vast!