Dakkapel laten plaatsen?

Vergelijk dakkapel offertes & bespaar!

Dakkapel plaatsen

Een dakkapel plaatsen is een waardevolle investering. Door extra licht en ruimte op zolder verhoogt uw wooncomfort en verhoogt zelfs de woningwaarde. Wilt u een dakkapel laten plaatsen door een vakman?

Start gratis offerteaanvraag

Na de aanvraag ontvangt u zo snel mogelijk de offertes van maximaal 5 bedrijven in uw regio. Vergelijk de offertes en kies het bedrijf met het beste aanbod: u bespaart tot wel 40% op de totaalprijs!

Op deze pagina leest u wat het plaatsen van een dakkapel ongeveer kost, hoeveel tijd dit in beslag neemt en hoe u op de kosten bespaart. Ook vindt u hier tips als u zelf uw dakkapel wilt opbouwen en leest u hoe de vakmannen te werk gaan bij de plaatsing.

dakkapel plaatsen

Wat kost een dakkapel plaatsen?

Wat gaat een dakkapel plaatsen kosten? De kosten voor het plaatsen van een dakkapel zijn afhankelijk van het materiaal en de keuze voor traditionele of prefab dakkapellen. De prijzen voor een prefab kunststof dakkapel starten rond de €3.750,- en voor een traditionele kunststof dakkapel beginnen de prijzen vanaf €4.750,-. Hierbij gaat het om dakkapellen van 150 centimeter hoog en 250 centimeter breed.

Houten dakkapellen plaatsen is iets goedkoper. De prijzen voor het plaatsen van een houten dakkapel starten rond de €3.500,-. Kiest u voor een houten dakkapel op maat houd dan rekening met prijzen die beginnen vanaf €4.000,-.

Dakkapel plaatsen kosten 2024

Type dakkapel Prijs prefab dakkapel (incl. plaatsing)* Prijs dakkapel op maat (incl. plaatsing)* Afmeting?
Kunststof dakkapel Vanaf €3.750,- Vanaf €4.750,- 150cm hoog x 250cm breed
Polyester dakkapel Vanaf €4.250,- Niet van toepassing. Polyester is altijd prefab. 150cm hoog x 250cm breed
Zinken dakkapel Vanaf €4.500,- Prijzen op aanvraag. 150cm hoog x 250cm breed
Houten dakkapel Vanaf €3.500,- Vanaf €4.000,- 150cm hoog x 250cm breed

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag daarom altijd gratis en vrijblijvend offertes aan.

Dakkapel laten plaatsen?

Vind snel een vakman bij u in de buurt en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Prefab of dakkapel op maat plaatsen?

Wie een dakkapel laat plaatsen heeft de keuze uit een prefab dakkapel of dakkapel op maat. De plaatsing van deze dakkapellen verschillen. Een kant en klare dakkapel laten plaatsen is sneller en daardoor ook goedkoper. Omdat de constructie zelf al in de fabriek is geproduceerd, hoeven de vakmannen deze alleen nog vast te maken aan het dakoppervlak: zo kunnen zij de dakkapel plaatsen in 1 dag!

Maar er zitten ook voordelen aan een traditionele dakkapel laten plaatsen!

Bij het plaatsen van een dakkapel op maat heeft u namelijk veel meer keuzemogelijkheden in de afwerking. Hierbij bouwen de vakmannen de constructie ter plekke op. Omdat dit meer tijd en mankracht vereist liggen de kosten om de dakkapel te plaatsen ook iets hoger.

dakkapel laten plaatsen

Hoe werkt het plaatsen van een dakkapel?

Benieuwd naar de plaatsing van een dakkapel? Deze verschilt natuurlijk per dakkapel. Een dakkapel plaatsen vereist een goede voorbereiding. Bij een kant en klare dakkapel is de plaatsing eenvoudig: de vakmannen maken een uitsparing in het dak, een kraan hijst de dakkapel op het dakoppervlak en de vakmannen monteren de constructie aan het dakoppervlak. Maar een traditionele dakkapel laten plaatsen verloopt iets anders.

Hoe een dakkapel plaatsen?

Hieronder leest u precies hoe de plaatsing van een dakkapel in z’n werk gaat. Wilt u een dakkapel laten plaatsen door een ervaren vakman? Start nu uw gratis offerteaanvraag en bespaar tot 40% op de kosten!

Hoe lang duurt dakkapel plaatsen?

Een kant en klare dakkapel plaatsen gebeurt in 1 dag. Een traditionele dakkapel plaatsen duurt iets langer, gemiddeld 2 tot 3 dagen. De vakman zorgt ervoor dat uw dak in 1 dag weer wind- en waterdicht is. Op dag 2 en 3 houdt hij zich bezig met de afwerking van uw dakkapel.

1. Constructieve versteviging

Een dakkapel plaatsen op een sporenkap? Hierbij lopen de houten balken van de nok schuin omlaag tot de dakvoet, een klapdak is ook een sporenkap. Door de constructie van het dak is het niet mogelijk een dakkapel te plaatsen zonder constructieve aanpassingen. De vakmannen plaatsen speciale onderslagbalken. Deze lopen van muur tot muur en zorgen voor een stevige constructie.

Wilt u een dakkapel plaatsen op scharnierkap dan is het ook nodig om de constructie te verstevigen. Bij een scharnierkap ‘scharnieren’ de hellende delen aan de nok. Naast het verplaatsen of verstevigen van eventuele gordingen, kan het ook voorkomen dat er leidingen of andere elementen in het pad zitten. Deze moeten natuurlijk ook omgeleid worden.

2. Gat in dak maken

Als de constructie van het dak stevig genoeg is volgt de volgende stap: het maken van de uitsparing in het dak. Ook dit wordt met de grootste zorg gedaan. Het gat moet immers niet te groot gezaagd worden. Zij stemmen deze uitsparing dus precies af met het formaat van uw dakkapel. Zo weet u zeker dat u profiteert van een optimale isolatie.

Dit neemt ongeveer een halve dag in beslag. Rond het middaguur kunnen de vakmannen daarna verder met het plaatsen of opbouwen van de dakkapel.

plaatsen dakkapel

3. Plaatsen / opbouw van dakkapel

Het plaatsen van een kant en klare dakkapel is relatief simpel. In de middag arriveert de kraan, die de dakkapel het dak op tilt. De vakmannen hoeven de constructie alleen nog op het dakoppervlak te monteren en de loodslabben toe te voegen: dan is de buitenkant van de dakkapel klaar.

Als u een traditionele dakkapel laat plaatsen gaat het iets anders in z’n werk. De vakmannen beginnen met de constructie van de dakkapel. Deze is altijd van hout, ongeacht het materiaal dat u heeft gekozen. De vakmannen zorgen ervoor dat de traditionele dakkapel in één dag een dak, een voorkant en zijkanten heeft. Zo is het gat volledig wind- en waterdicht en hoeft u niet met een open dak te gaan slapen.

Bekijk de opbouw van een traditionele dakkapel!

4. Dakkapel bekleden

Bij een traditionele dakkapel volgt dan de afwerking van de buitenzijde. Voor een optimale isolatie plaatsen de specialisten eerst isolatiemateriaal tegen de buitenkant van de dakkapel. Dit werken ze daarna af met dakkapel bekleding naar keuze. Dit kunnen houten panelen zijn, maar ook kunststof of zelfs zink! De dakkapel bekleding heeft een grote invloed op de uiteindelijke uitstraling van uw dakkapel, dus denk hier goed over na.

Soms lukt het de dakkapel af te werken op dezelfde dag als de plaatsing. Het kan voorkomen dat deze werkzaamheden doorschuiven naar de tweede werkdag.

dakkapel plaatsen en aftimmeren

5. Afwerking van de dakkapel: binnenzijde

Tot slot laat u de binnenkant afwerken. Het is ook mogelijk om een dakkapel casco op te laten leveren. In dat geval werkt u de binnenzijde zelf af om te besparen op de kosten. Heeft u zelf geen zin, tijd of energie om de binnenkant af te werken? Laat dit dan doen door de vakmannen. De binnenafwerking bestaat onder meer uit:

  • Het plaatsen van wandschotten voor extra opbergruimte.
  • De wanden stucen, behangen of schilderen.
  • Elektriciteit of verlichting plaatsen in de dakkapel.
  • De binnenkant isoleren.

Dakkapel in 1 dag plaatsen?

Het is mogelijk een dakkapel in 1 dag te plaatsen. Een dakkapel plaatsen in 1 dag is vooral mogelijk bij prefab dakkapellen. Dat komt omdat deze al vooraf in de fabriek gefabriceerd zijn, waardoor de vakmannen het geheel alleen nog hoeven te monteren op het dak.

Is een dakkapel plaatsen met regen mogelijk?

Het heeft de voorkeur om de dakkapel te plaatsen tijdens droog weer. Begint het een klein beetje te regenen dan is dit geen probleem. De vakmannen gebruiken dan tussen het plaatsen door een zeil om het gat in het dak af te dekken. Een dakkapel plaatsen tijdens sneeuw is geen optie.

Dakkapel plaatsen: vergunning?

Een dakkapel plaatsen zonder vergunning? Dat is mogelijk! Wel bent u dan beperkt in het uiterlijk van uw dakkapel en moet u ervoor zorgen dat de dakkapel voldoet aan verschillende eisen. Aan de achterzijde mag u uw dakkapel altijd vergunningsvrij plaatsen. Aan de voorkant van uw woning heeft u eigenlijk altijd een vergunning nodig.

Een dakkapel plaatsen zonder vergunning houdt in dat deze moet voldoen aan de volgende afmetingseisen: de hoogte is maximaal 175 centimeter en de onderkant ligt minimaal 50 centimeter boven de dakvoet. U moet de dakkapel plaatsen met een afstand van minimaal 50 centimeter van de buren. Op rijksoverheid.nl leest u precies aan welke eisen u moet voldoen om een dakkapel te plaatsen zonder vergunning. Twijfelt u? Doe dan een vergunningscheck op omgevingsloket.nl.

dakkapel zelf plaatsen

Zelf dakkapel plaatsen of uitbesteden?

Wilt u zelf een dakkapel plaatsen op uw klapdak? Als u een handige klusser bent dan is dit een optie. Koop dan een bouwpakket zodat u zelf de dakkapel op het dak kunt bouwen. Dit bouwpakket bestaat uit alle onderdelen die alleen nog maar als een puzzel in elkaar hoeft te zetten.

Houd er rekening mee dat u ook de constructie moet verstevigen. Het is ook mogelijk om alleen hiervoor een vakman in te schakelen, zeker omdat dit een heel belangrijk onderdeel is van de plaatsing. Na het verstevigen van de constructie kunt u vervolgens zelf de dakkapel plaatsen.

Heeft u hulp nodig bij het plaatsen van uw dakkapel? Twijfel dan niet om gratis offertes aan te vragen! Met de hulp van een vakman bent u verzekerd van de hoogste kwaliteit. Start nu uw gratis offerteaanvraag.

Tips om te besparen op het laten plaatsen van een dakkapel

Een dakkapel laten plaatsen tegen de scherpste prijs? U kunt op verschillende manieren op de kosten besparen. Kies bijvoorbeeld altijd voor een vakman in de buurt, zodat u zeker weet dat de voorrijkosten zo laag mogelijk zijn. Daarnaast zijn er veel keuzes met betrekking tot het ontwerp die invloed hebben op de prijs. Kies voor een goedkoop model en goedkope materialen.

Zo bespaart u op de kosten van het plaatsen van een dakkapel:

  • Kies een vakman uit de regio, zodat de voorrijkosten zo laag mogelijk zijn.
  • Laat een eenvoudige dakkapel plaatsen met goedkope materialen.
  • Kies voor prefab in plaats van maatwerk.
  • Laat de dakkapel vergunningsvrij plaatsen zodat er geen vergunningskosten bijkomen.
  • Vergelijk de prijzen van meerdere vakmannen en bespaar tot 40%.
dakkapel plaatsing

Dakkapel laten plaatsen? Gratis offertes vergelijken!

Wilt u uw dakkapel laten plaatsen door een vakman? Dan profiteert u van de hoogste kwaliteit en weet u zeker dat uw dakkapel snel en vakkundig geplaatst is. Start nu uw gratis offerteaanvraag en vind eenvoudig en snel een vakman in uw regio. Vergelijk de verschillende prijzen van maximaal 5 specialistenen kies zelf voor de vakman met het beste aanbod. Zo bespaart u tot wel 40% op de totale kosten!